[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1551696326638{margin-bottom: 60px !important;}”][vc_column width=”2/3″ el_class=”detailtekst”][vc_column_text]VDL MPC uit Amersfoort, onderdeel van de VDL Groep, heeft meer dan 90 jaar specialistische ervaring in nauwkeurige plaatbewerking en verspaning. Sinds begin dit jaar werkt VDL MPC met de Fluid Fill Matic (FFM), een betaalbaar automatisch bijvulsysteem voor koelsmeermiddelen. De resultaten zijn boven verwachting goed: er wordt fors op de kosten bespaard en door betere niveaubeheersing en stabielere percentages is er een verminderde kans op schuimvorming en lage bacterievorming. We spreken met Paul Stevenhagen, leidinggevende in de verspaning bij VDL MPC, over zijn ervaringen met de FFM.
Paul, waarom hadden jullie behoefte aan de FFM?
“Voordat we met de FFM werkten, werden onze machines met de hand afgevuld. Dat betekende dat een medewerker ’s ochtends een ronde maakte en alle reservoirs bijvulde. Later ging hij dan nog een keer alles af om te controleren en te meten. En dat iedere dag. Toen Henk vertelde over de Fluid Fill Matic, dacht ik al snel: interessant. Maar ik verwachtte ook een hoop ellende, eerlijk gezegd, omdat we de testcase waren.”
Enorm veel voordelen
VDL MPC was de eerste testcase voor de Fluid Fill Matic. Toch waren de resultaten al snel buitengewoon goed. “In het begin hebben we een keer de waterstop vervangen. Maar nadat dat opgelost was, heb ik er eigenlijk nooit meer naar omgekeken”, aldus Stevenhagen. “Dat is echt een compliment. De percentages zijn altijd goed, we hebben geen last meer van schuimvorming. En het scheelt me ook nog eens een halve FTE per jaar.”
En hoe verloopt de samenwerking met Rhenus?
“De samenwerking is heel goed. Henk van Amerongen en ik hebben een goede relatie. Hij heeft verstand van zaken en staat altijd voor je klaar. Alles wordt geregeld, we worden compleet ontzorgd.”
En waarom kozen jullie juist voor de FFM als automatisch bijvulsysteem?
“De FFM is veel goedkoper dan andere automatische bijvulsystemen, deze zijn namelijk veel duurder. Als ik dat moet uitleggen aan mijn directeur, zegt hij: ‘wanneer heb je hem terugverdiend?’ Als ik dan moet antwoorden: ‘over 6 jaar’, dan zegt hij: ‘dan wachten we daar nog even mee.’
Wat is er veranderd in het verspanen en de processen sinds het gebruik van de FFM?
“Naast de halve FTE die we besparen hoeven we geen chemicaliën meer toe te voegen aan de emulsie. Wij verspanen veel aluminium. Dan werk je met kleine freesjes met interne koeling. Dat is net een slagroomklopper, zoveel schuim wordt er dan gevormd. Maar door het gebruik van de FFM is de koelemulsie beter op niveau én in de juiste verhouding. Daardoor hebben we die schuimvorming niet meer, hoeven we geen chemicaliën meer toe te voegen én hebben we er geen omkijken meer naar.”
Zou je de FFM aanraden aan anderen?
Absoluut! Het werkt, is niet duur en de resultaten zijn top. Wat wil je nog meer? Ik zou Henk hier gerust uitnodigen met mensen van andere bedrijven om een kijkje te komen nemen.
Meer weten over de FFM? Of wit u berekenen hoe snel u de FFM terugverdient? Kijk op www.fluidfillmatic.nl en vul de besparingstool in![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”142″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][templatera id=”61″][/vc_column][/vc_row]