Een factor om rekening mee te houden bij watermengbare koelsmeermiddelen

[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1551774800733{margin-bottom: 60px !important;}”][vc_column width=”2/3″ el_class=”detailtekst”][vc_column_text]De functionaliteit van de door u gebruikte koelsmeermiddelen wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van het water. Dat is ook niet zo verrassend, want tenslotte is het watergehalte bij emulsies vaak hoger dan 90% en bij oplossingen zelfs meer dan 95 procent. Maar met welke essentiële factoren moet rekening worden gehouden? 

De factor pH-waarde 

De pH-waarde is een belangrijke parameter bij aanmaakwater. Een waarde van
7 is optimaal, omdat het aanmaakwater hierbij neutraal is. pH-waarden tot ca. 9 zijn nog acceptabel, zolang er geen andere redenen zijn tegen het gebruik van het aanmaakwater. Aanmaakwater met een pH-waarde < 6 is echter onacceptabel. Dit kan de pH-waarde van de koelsmeermiddelemulsie mogelijk al bij het aanmaken verlagen. Dit heeft grote gevolgen, zoals een verslechterde corrosiebescherming. 

De factor hardheid van het aanmaakwater 

Ook de hardheid is een bepalende factor voor optimaal aanmaakwater. Dit is een van de belangrijkste waarden in de toepassing, die de kwaliteit aanzienlijk beïnvloedt. Waarom is dat zo? Water met een te hoge hardheid kan ervoor zorgen dat de aanwezige verharders reageren met anionische emulgators en moeilijk oplosbare verbindingen, zogeheten kalkzepen, vormen. De gevolgen zijn: verstopte filters en afzettingen op werkstukken, gereedschappen en machines. Op dezelfde manier is te zacht water nadelig voor emulsies, omdat dit zorgt voor meer schuimvorming. 

Hoe kunt u ongeschikte waterhardheden beïnvloeden? 

Afhankelijk van de situatie (vers aangemaakt aanmaakwater of navulling) kunnen verschillende maatregelen worden getroffen. 

Vers aanmaakwater: 

Bij een te zacht aanmaakwater (< 5° d) hebben wij een speciaal additief voor u: Door de toevoeging van een verhardingsmiddel met Ca2+ kan het alkalisch gehalte van het aanmaakwater worden gewijzigd. Deze maatregel is gewoonlijk alleen nodig bij vers aanmaakwater, omdat de hardheid van de emulsie in de loop van de tijd toeneemt. 

Navulling: 

Als het aanmaakwater een relatief hoge hardheid heeft, is een navulling van de doseringsverliezen met onthard of volledig gedemineraliseerd water veelbelovend. 

Chloride en kiemen als overige factoren die van invloed kunnen zijn:

Let bij het aanmaakwater bovendien op een te laag chloridegehalte. Een te hoge waarde heeft in eerste instantie een negatieve invloed op de corrosiebeschermende eigenschappen van watermengbare koelsmeermiddelen. Bovendien mag het aanmaakwater niet microbiologisch belast zijn. De vereisten hiervoor zijn in dit geval vergelijkbaar met die voor drinkwaterkwaliteit. 

Ons overzicht voor de beste resultaten 

Onze tip: Houd bij de bestanddelen van aanmaakwater rekening met bepaalde minimale vereisten voor een optimaal resultaat. In ons overzicht vindt u in één oogopslag de bepalende gegevens voor verspaningen: 

Hebt u nog vragen over de controle en kwaliteit van uw aanmaakwater? Neem contact met ons op – wij helpen u graag verder. [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”142″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][templatera id=”61″][/vc_column][/vc_row]

Deel het artikel via -

Facebook
Twitter
Threads
LinkedIn