Training Vloeibare Gereedschappen – Groei van micro-organisme

[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1551774800733{margin-bottom: 60px !important;}”][vc_column width=”2/3″ el_class=”detailtekst”][vc_column_text]

Groei van Micro-organisme 

 

Bij gebruik van emulgeerbare producten kan er groei van micro-organismen optreden op het scheidingsvlak van “ingesleepte olie” en emulsie. Voorwaarde voor de groei van     micro- organismen is verontreiniging van de emulsie door bijvoorbeeld leibaanolie of hydrauliekolie. Het kan leiden tot grote stankoverlast, verstoppingen v

an leidingsystemen en minder goede bewerkingskwaliteit. Het gaat vooral om micro-organismen die gedijen in een anaerobe omgeving op het scheidingsvlak van emulsie en olie. Een circulatiesysteem met koelsmeermiddelen vormt een soort “industrieel aquarium”.  

Bacteriën kunnen zich onder de ideale omstandigheden (de juiste voedingsbodem en een temperatuur van +/- 27 C elke 20 minuten verdubbelen). 

 

 

 

 

 

 

 

Het probleem is te beperken door er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk smeerolie in het koelsmeermiddel terecht komt. Bovendrijvende olie dient zo goed mogelijk verwijdert te worden. Om een anaeroob milieu te voorkomen dient de emulsie of oplossing bij voorkeur continu of i.i.g. regelmatig te circuleren en eventueel te worden belucht. Ook verontreiniging met spaanmateriaal dient beperkt te worden, zo nodig dient dit te worden afgescheiden en verwijderd, denk aan bijvoorbeeld: filtratie  

Het inwerpen van etensresten, sigarettenpeuken en ander afval in het reservoir dient vermeden te worden. In extreme gevallen kan het inzetten van een biocide helpen de groei van micro-organismen te beperken. Dat dient met mate te gebeuren om het ontwikkelen van resistente micro-organismen te voorkomen. De belangrijkste maatregel is zorgen dat het systeem schoon is en schoon blijft door verontreinigingen continu te verwijderen.  

Bij de eerste (af)vulling dient vooraf het gehele systeem volledig gereinigd en ontsmet te worden, een maatregel die bij iedere verversing of overschakeling naar een andere vloeistof volledig en nauwgezet moet worden herhaald. 

 

Let wel, voorkomen van micro-organisme begint altijd bij de basis: het juist hanteren van de adviesconcentratie die door de leverancier is voorgeschreven, deze is altijd te vinden in de databladeren welke door de leverancier zijn verstrekt. Elk koelsmeermiddel heeft haar eigen advies concentratie, deze is makkelijk te meten middels een refractometer. 

Welke problematiek kan je verwachten bij micro-organisme in een koelsmeermiddel: 

 

  • Stankproblemen 
  • Dicht slippen van filters 
  • Dicht slippen van pomp(en) 
  • Afzetting op producten 
  • vlekvorming op en in materialen 
  • Afname van smerende eigenschappen door instabiliteit/splitsing 
  • Toename verbruik van het koelsmeermiddel 
  • Plak vorming op producten 
  • Afzetting in de machines 
  • Slijmlaag op de vloeistof 
  • Huidirritatie 
  • Brandende ogen 
  • Keel & ademhalingsproblemen 
  • Ziekte verzuim 

 

 

 

Algemene tips m.b.t. tegengaan/voorkomen van micro-organisme: 

 

  • Goede professionele reiniging van machines 
  • Altijd toevoegen van systeemreiniger alvorens te reinigen 
  • Kiezen voor hoogwaardig koelsmeermiddel met hoge bio-stabiliteit. 
  • Concentratie dagelijks meten, registreren en aanpassen indien nodig. 
  • Bij stilstand machines regelmatig toch laten spoelen (wekelijks) 
  • Bij afname van kwaliteit v/h koelsmeermiddel concentratie 12% verhogen. 
  • Toevoegen van anti-additieven. 
  • Verwijderen van toplaag (vreemde olie) en lekkages direct voorkomen. 
  • Schone (conserveerolie vrije) werkstukken gebruiken. 
  • Bij problemen en afwijkende PH waarde (ondanks juiste concentratie) tijdig vervangen van het koelsmeermiddel, altijd in overleg met leverancier. 
  • Periodiek monsteronderzoek door leverancier. 
  • Vervang met regelmaat filters. 
  • Verwijder spanen uit de reservoirs (ook rondom pompen). 
  • Retourslangen van afzuigsystemen niet terug naar emulsie reservoir (altijd gebruik maken van een aparte can). 

 

 

 [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”142″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][templatera id=”61″][/vc_column][/vc_row]

Deel het artikel via -

Facebook
Twitter
Threads
LinkedIn