Training Vloeibare Gereedschappen – Het is altijd verstandig gebruik te maken van een mengpomp

Het is altijd verstandig gebruik te maken van een mengpomp

Zoals eerder aangegeven is het niet verstandig enkel en alleen de emulsie bij te vullen met water, los van het feit dat schuimvorming en corrosie kan veroorzaken kan het een hele poos duren voordat we kunnen spreken van een homogene emulsie of oplossing.

 

De meest ideale manier van bijvullen is middels een mengpomp / mixer, die instelbaar steevast de juiste concentratie dagelijks aanvult aan de bestaande emulsie t.b.v. ieder gewenst reservoir. Het concentraat en het water worden in de gewenste verhouding met elkaar vermengd en daarna als homogene vloeistof toegevoegd bij de bestaande emulsie / oplossing.

 

Normaliter als er spraken is van een stabiele emulsie en of oplossing dient er een lagere concentratie dan de advies concentratie te worden bijgevuld. Net als bij Formule 1 rijden dient de meest ideale afstelling en de juiste besturing en monitoring tot de beste omstandigheden.

 

Met een mengpomp werkt het eigenlijk het zelfde, het is een kwestie van de juiste dagelijkse afstelling te vinden en deze te hanteren, op deze manier blijft de emulsie de gemiddelde advies concentratie behouden, om zo van alle voordelen van het koelsmeermiddel optimaal gebruik te maken, denk aan:

 

 • Maximale bescherming tegen micro-organisme
 • Maximale corrosie bescherming
 • Maximale smerende eigenschappen
 • Maximale spoelwerking, door stabiele Ph waarde
 • Minimaal verbruik, je hebt de navul concentratie prima in de hand
 • Maximale haalbare levensduur door altijd hanteren van de advies
 • Minder pieken en dalen in te hanteren concentratie, blijft koelsmeermiddel en productie proces blijft hierdoor

 

 

Afhankelijk van het bestedingsbudget is er een behoorlijk ruime keuze van diverse mengpompen in de markt. Met een mengpomp welke niet drukafhankelijk is er de mogelijkheid om koelsmeermiddel te verplaatsen over grote afstanden. Op deze manier is er de mogelijkheid middels een haspel en of leidingen de machines vanaf 1 punt in de organisatie bij te vullen. Dat scheelt veel tijd en geld.

 

 

Ter bescherming van het water is een terugslagklep verplicht om een terugloop van het koelsmeermiddel in de waterleiding te voorkomen. Welke type terugslagklep is afhankelijk van de desbetreffende  hoogheemraadschap per regio. Een veel voorkomende is de BA klasse 4.

 

Verder is het aan te raden om periodiek een micro-organisme onderzoek te laten verrichten van de uitgaande slang vanaf de mengpomp om te detecteren of hier micro-organisme in groeien. Het dagelijks bijvullen van schone maar micro-organisme houdende koelsmeermiddel of oplossing kan het koelsmeermiddel in alle reservoirs drastisch in kwaliteit af laten nemen. Ook is het verstandig de uitgaande slang van de mengpomp (welke het gemengde koelsmeermiddel verplaatst naar de machines) eens per jaar preventief te vervangen om dezelfde reden.

Leidingwerk en materiaal soorten:

Het verplaatsen van koelsmeermiddel naar machines of een andere locatie in de bedrijfshal kan middels slangen of leidingwerk. Echter niet elke materiaalsoort kan hier langdurig voor worden gebruikt. Onderstaand de advies soorten van materialen welke aan- en afgeraden worden:

 

Type materiaal welke prima matchen met watermengbare koelsmeermiddelen:

 • RVS
 • Fusiotherm-Faser buis PN20/40

 

Type materiaal welke minder geschikt zijn:

 • Staal
 • Gegalvaniseerd staal
 • PVC
 • Koper

 

Belangrijk

Tijdens periodieke analyse van de leverancier is het verstandig om ook een micro-organisme analyse te verrichten van het leiding werk. Indien er sprake is van micro- organisme is het aan te raden alle leidingen langdurig te spoelen met systeemreiniger.

 

Slangenwerk in combinatie met watermengbare koelsmeermiddelen

Het is verstandig om jaarlijks de slangen die het koelsmeermiddel verplaatsen binnen de organisatie te vervangen. Schaf geen dure olie resistente slangen aan, normale kwalitatieve slangen volstaan prima. Let wel ook van slangenwerk dienen periodiek de hoeveelheid micro-organisme te worden gemeten middels analyse.

 

Deel het artikel via -

Facebook
Twitter
Threads
LinkedIn