Een helder en begrijpelijk boek over koelsmeermiddelen

[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1551696408335{margin-bottom: 60px !important;}”][vc_column width=”2/3″ el_class=”detailtekst”][vc_column_text]“Ik ken eigenlijk niets anders dan olie”, zegt Etienne Bogaers (41), schrijver van het Handboek Koelsmeermiddelen en Sales Manager Zuid-Nederland en België bij Rhenus Lub B.V. Etienne, geboren Tilburger, wilde een handboek schrijven dat voor iedereen te begrijpen is. Voor de directeur, de servicemonteur en de operator, maar ook voor de koffiejuffrouw. En in dat voornemen is hij geslaagd. “Ik merkte dat er echt behoefte was aan een helder en begrijpelijk boek over (koel)smeermiddelen. Bestaande boeken waren vaak veel te theoretisch. Zo theoretisch dat je afhaakt als je het leest. Dat wilde ik veranderen.”

Van jongs af aan

Toen Etienne een jaar of veertien, vijftien was begon hij in navolging van zijn vader en grootvader bij Vollenhoven Olie in Tilburg. Nu is hij al weer ruim zeventien jaar werkzaam bij Rhenus Lub, waar hij terecht kwam via zijn ouderwetse, strenge leermeester Hans v/d Bogert, die hij zijn Obi-Wan Kenobi, de Jedi Master van de smeermiddelen noemt. Naast zijn rol bij Rhenus Lub geeft Etienne ook gastcollege over het gebruik van (koel)smeermiddelen, onder andere op het SVMT, ROC en op het Summa College in Eindhoven. Daar merkte hij dat de behoefte aan goede informatie erg groot is. “De kloof tussen de opleidingen en het bedrijfsleven wordt steeds groter. Dat los je niet op met een verhaal over chemische constructies. Dat moet veel meer toegepast zijn. Die jongens moeten leren hoe het werkt, zodat ze het straks op de juiste, functionele manier kunnen toepassen. Met dit boek kun je op een hele toegankelijke manier oorzaak en gevolg opzoeken van problemen die ik dagelijks tegenkom.”

Voetbal als voorbeeld

Dat hij zich niet alleen met smeermiddelen bezighoudt blijkt wel als we hem vragen naar zijn hobby’s. Zijn kinderen, Etienne is vader van een zoon en een dochter, mountainbiken, jeugdscout in het voetbal. Het is een man met passies, blijkt al gauw. “Dat werk als jeugdscout vind ik prachtig. En er zijn ook hele duidelijke overeenkomsten met de koelsmeermiddelen. Het competitieve, maar nog meer de samenstelling van een team. Een coach kan elf van de beste spelers in het veld zetten, maar als de opstelling en samenstelling niet goed is, dan wordt het uiteindelijk geen succes. Zo werkt het met koelsmeermiddelen ook. De juiste keuze, toepassing en samenstelling, moeten optimaal op elkaar afgestemd zijn. Dan haal je er het meest uit.”

Veranderende wereld

En dat er meer uit de koelsmeermiddelen gehaald moet worden is met de laatste ontwikkelingen een understatement. Banken draaien tegenwoordig 24/7. “En aan de andere kant zien we steeds meer beperkingen als het gaat over inhoudsstoffen. Die ontwikkeling juich ik zeker toe, want de werknemer is het kapitaal van de onderneming. Gezondheid is het grootste goed dat we hebben. Dat moeten we beschermen. Maar de hogere eisen die er aan verbonden zijn, in combinatie met een steeds grotere hoeveelheid materialen die verspaand worden, en de continuïteit van de productie. Dat plaatst ons natuurlijk voor een uitdaging.”

Oil As A Service

Met Oil As A Service en een automatisch bijvulsysteem als de Fluid Fill Matic (FFM) biedt Rhenus Lub juist voor die uitdaging de oplossing. Door constant te meten, automatisch bij te vullen (FFM) en de volumes in de reservoirs maximaal te houden, blijven koelsmeermiddelen veel langer goed en wordt de volle potentie er uit gehaald. “Er bestaan geen slechte producten, wel slechte toepassingen. Met onze service en de Fluid Fill Matic gebruik je goede producten op de manier zoals ze bedoeld zijn. Dat levert zoveel winst op. Machines die 24/7 draaien, moeten 24/7 worden bijgevuld. De FFM maakt dat mogelijk op een betaalbare manier.”

Op de vraag of hij nog tips heeft voor iedereen die weer begint na de zomervakantie antwoordt Etienne: “Ik kan natuurlijk wat algemene tips meegeven over hoe smeermiddelen te onderhouden tijdens en na de vakantie periode, maar eigenlijk is het beter om lekker te genieten van de nazomer onder het genot van een ijskoud biertje of een glaasje fris.”

Etienne geeft intern en extern lessen en lezingen over het gebruik van koelsmeermiddelen. Hebt u interesse in zo’n les of lezing? Neem dan contact met ons op! Het Handboek Koelsmeermiddelen wordt in november verkrijgbaar via Rhenus Lub. In de aanloop zullen er korte voorpublicaties zijn via LinkedIn.

Als u meer wilt weten over Etienne’s werk, de Fluid Fill Matic of Oil as a Service neem dan alstublieft contact met ons op! En neem gerust een kijkje in onze koelsmeermiddelen kennisbank![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”142″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][templatera id=”61″][/vc_column][/vc_row]

Deel het artikel via -

Facebook
Twitter
Threads
LinkedIn