Klantcase ARBEC – Roltappen in RVS

SAMENWERKING

Rhenus Lub werd benaderd door een gerenommeerd gereedschapleverancier. Bij een van hun klanten ondervonden ze een korte standtijd van het gereedschap bij een bepaalde bewerking. Er werd gevraagd of wij hierbij van advies wilden zijn om het bewerkingsproces te verbeteren, zoals we dat eerder ook bij andere bedrijven hebben gedaan.

Met de betreffende metaalbewerker, t.w. Arbec in Oirschot https://www.arbec.nl/, werd een afspraak gemaakt. Zij hebben een compleet ingerichte bedrijfshal met verschillende metaalbewerkingsmachines. Hierdoor bieden zij hun klanten een compleet en veelzijdig dienstenpakket op het gebied van metaalbewerking o.a. bestaande uit: plaatwerk, stansen, lassen, buigen en verspaning.

PROBLEEM

Een van bewerkingen die zij uitvoeren is het produceren van assen van rvs316. Hierbij worden er o.a. in een as eerst 2 doorlopende gaten geboord om vervolgens inwendig draad te rollen tot M8. Er was een nieuwe CNC-bewerkingsmachine aangeschaft en hierbij was het niet meer mogelijk om handmatig snijolie aan te brengen. Hierdoor liepen de roltappen al vol na 50 – 75 assen. Hetgeen o.a. hoge gereedschapskosten met zich mee brengt en een onbetrouwbaar proces.

 

OPLOSSING

Het rolvormen van rvs is een zware, spaanloze bewerking. Het vollopen van de roltappen ofwel het verkrijgen van aanzet duidt op ontoereikende smering van het huidige koelsmeermiddel van een andere leverancier. Gezien de bewerkingsmachine en de andere bewerkingen die ook op deze machine worden uitgevoerd zou een andere emulsie met beter smerend en druk opnemend vermogen verbetering moet geven. Uit ons uitgebreide leveringspakket zijn we mede door praktijkervaring uitgekomen op het productadvies van het watermengbare koelsmeermiddel rhenus TU 46 P. Het product kenmerkt zicht door een aandeel aan anti-slijtage en EP-additieven.

RESULTAAT

De rhenus TU 46 P draait nu al langer op een machine naar volle tevredenheid en de verkregen resultaten zijn zeer positief. Tot en met M8 kan er nu ca. 2000 keer worden draadgevormd met 1 roltap, daarvoor was dat ca. 200 keer! Dit leidt dus tot aanmerkelijke langere gereedschapstandtijden en lagere gereedschapskosten. Bovendien heeft dit er voor gezorgd dat men er nu ook vertrouwen in heeft om de machine in de avonduren onbemand te laten draaien.

Kortom, een goed en juist advies kan een flinke besparing opleveren.

Deel het artikel via -

Facebook
Twitter
Threads
LinkedIn