Overheid gaat scherp controleren op kankerverwekkende stoffen bij bedrijven

[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1551774274414{margin-bottom: 60px !important;}”][vc_column width=”2/3″ el_class=”detailtekst”][vc_column_text]De komende tijd gaat de Inspectie SZW scherp controleren bij bedrijven die werken met kankerverwekkende stoffen. Volgens inspecties van de SZW blijkt namelijk dat bedrijven de gevaren van deze stoffen nog steeds onvoldoende in beeld hebben. Vaak is niet duidelijk in welke mate werknemers worden blootgesteld. Het gaat daarbij om zogeheten CMR-stoffen, zoals chroom-6, formaldehyde of benzeen. Deze stoffen kunnen kanker veroorzaken, genen beschadigen of schadelijk zijn voor de voortplanting.

Koelsmeermiddel TU-446 vrij van slechte inhoudsstoffen

Er wordt op het gebied van koelsmeermiddelen grote progressie geboekt op dit vlak. Rhenus Duitsland heeft met de TU-446 een nieuw product ontwikkeld met de grade 2 vrijgave en is labelvrij, wat betekent dat er geen slechte en kankerverwekkende inhoudsstoffen in zitten. Bovendien is de TU-446 het meest allround KSM op de markt. U kunt met de TU-446 alle materialen en alle bewerkingen doen.

Verplichte inventarisatie

Bedrijven die met gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen werken, moeten deze stoffen inventariseren en de mate van blootstelling beoordelen. Alleen dan is het mogelijk om na te gaan welke gezondheidsrisico’s werknemers lopen en welke veiligheidsmaatregelen het beste getroffen kunnen worden. Volgens de dienst zetten bedrijven wel degelijk stappen om dit alles in kaart te brengen, maar blijkt bij twee derde van de inspecties dat de inventarisatie nog niet goed op orde is.

Twee derde bedrijven in het ongewisse

Twee derde van de bezochte bedrijven kan niet goed nagaan of werknemers teveel worden blootgesteld aan deze stoffen. Het merendeel van de bedrijven neemt overigens wel maatregelen om blootstelling te beperken, maar weet niet hoe de situatie exact is en welke maatregelen er getroffen dienen te worden. Volgens de Inspectie SZW moet het accent verlegd worden van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals kleding of maskers, naar preventieve maatregelen die de bron aanpakken. Het liefst door kankerverwekkende stoffen te vervangen door minder schadelijke stoffen.

Wilt u meer weten over de TU-446? Bent u op zoek naar een manier om schadelijke stoffen in uw productieproces te vervangen? Neem gerust contact met ons op![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”142″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][templatera id=”61″][/vc_column][/vc_row]

Deel het artikel via -

Facebook
Twitter
Threads
LinkedIn