Koelsmeermiddelen in de winter

[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1551774274414{margin-bottom: 60px !important;}”][vc_column width=”2/3″ el_class=”detailtekst”][vc_column_text]Nog een goede week, dan is het officieel winter. Dat betekent naast feestdagen en gezelligheid ook lage temperaturen. Daarom is het belangrijk voor iedereen die werkt met koelsmeermiddelen (KSM), deze te bewaren onder de juiste opslagomstandigheden. Als KSM wordt blootgesteld aan de kou, kan de kwaliteit ervan namelijk geschaad worden. In dit blog leggen we uit wat er gebeurt met uw KSM wanneer het wordt blootgesteld aan kou én wat u kunt doen wanneer uw KSM opgeslagen is bij een lagere dan de aanbevolen temperatuur!

Hoe beïnvloeden ijzige omstandigheden de koelvloeistof?

Koelsmeermiddelen zijn een complexe combinatie van componenten en additieven. Om de homogeniteit van uw koelsmeermiddelen, en dus een permanent hoog prestatieniveau, te garanderen dient u koelsmeermiddelen te beschermen tegen vorst en direct zonlicht. Zo behouden de individuele componenten hun belangrijke eigenschappen. Wanneer ze worden blootgesteld aan kou of zonlicht kunnen ze reageren, waardoor deze eigenschappen veranderen of afnemen. Onze aanbeveling: Bewaar de producten bij een temperatuur tussen 5-40 ° C.

Wat gebeurt er als het koelsmeermiddel wordt blootgesteld aan temperaturen onder 5 ° C?

In het geval van blootstelling aan langdurige kou kunnen afzettingen in het KSM optreden. Gelukkig kunnen deze door te roeren bij kamertemperatuur weer worden opgelost. Echter, hoe langer de periode onder 5 ° C duurt, hoe langer het proces duurt om het KSM weer homogeen te krijgen. Belangrijk om te weten is dat het niet gegarandeerd is, dat alle ingrediënten gelijkmatig kunnen worden verdeeld door de emulsie te roeren. Beter is het om dit probleem te voorkomen door uw koelsmeermiddel te bewaren bij een temperatuur tussen 5-40 ° C.

Wat kunt u doen als uw koelvloeistof lager dan de aanbevolen temperatuur is opgeslagen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat uw KSM toch gedurende langere tijd wordt blootgesteld aan te lage temperaturen. Dan kunt u het KSM altijd controleren en het vervolgens, door het weer homogeen te maken, opnieuw bruikbaar maken. Let op! Dit is niet altijd mogelijk.

Controleer de staat van uw koelsmeermiddel als volgt

  • Laat het koelsmeermiddel volledig op kamertemperatuur komen
  • Neem monsters van het oppervlak
  • Controleer op uiterlijk en emulgeerbaarheid

Het koelsmeermiddel is volledig functioneel als zowel het uiterlijk als de emulgeerbaarheid in orde zijn.

Wilt u meer informatie over het optimale gebruik of de opslag van uw koelsmeermiddelen? Neem dan gerust contact met ons op![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”142″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][templatera id=”61″][/vc_column][/vc_row]

Deel het artikel via -

Facebook
Twitter
Threads
LinkedIn