Koelsmeermiddelen in de zomer. Hoe te handelen bij hoge temperaturen?

[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1551774800733{margin-bottom: 60px !important;}”][vc_column width=”2/3″ el_class=”detailtekst”][vc_column_text]De zomervakantie staat voor de deur! En dat is goed te merken aan de temperaturen van de laatste weken. Mooie zomerdagen, tropische hitte. We hebben het allemaal al voorbij zien komen. Waar u wel op moet letten tijdens de warme maanden, is de temperatuur van uw koelsmeermiddelen. De temperatuur is namelijk van invloed op de bacterievorming in uw koelsmeermiddel. En dat niet alleen. Juist rond de vakantieperiode liggen er een aantal gevaren op de loer voor de kwaliteit van uw koelsmeermiddelen. In deze blog geven we u daarom vier tips, zodat u goed voorbereid bent deze zomer!

1. Zorg dat de temperatuur van uw koelsmeermiddel niet te hoog wordt!

Bacteriën, gisten en schimmels gedijen uitermate goed bij hoge temperaturen. In het zomerseizoen is het dus belangrijk dat u de temperatuur van uw koelsmeermiddel (KSM) goed in de gaten houdt. Om ervoor te zorgen dat uw KSM niet te warm wordt kunt u verschillende dingen doen. Let er bijvoorbeeld op dat u een oliekoeler gebruikt. En als dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dat uw reservoir goed afgevuld is. Daardoor krijgt uw KSM meer tijd om af te koelen en krijgen bacteriën minder kans.

2. Opdrijvende olie afskimmen

Opdrijvende olie, bijvoorbeeld leibaanolie, is een veelvoorkomend probleem met nare gevolgen. De olie is namelijk voeding voor bacteriën en deze kunnen blijven groeien zolang de lekolie niet is afgeskimd. In combinatie met hoge temperaturen en stilstand leidt dit vaak tot grote bacteriekolonies en schimmelproblemen. Zorg er dus voor dat u opdrijvende olie afskimt, bijvoorbeeld met de Hebemann, of afzuigt.

3. Stilstand is achteruitgang

Bacteriën blijven maar groeien en hebben niet net als wij, een mannetje of vrouwtje nodig om zich voort te planten. Elke 20 minuten verdubbelen ze zich. In relatief korte tijd kun je dus echt last krijgen van bacterievorming. Zeker als uw installatie stilstaat en er voldoende voeding is waarmee de bacteriën kunnen blijven groeien. Als u op vakantie gaat en uw machines stil zullen staan, pak dan de kans om uw machines te reinigen en uw KSM te wisselen. Dan kunt u bij terugkomst gelijk weer aan de slag met gereinigde machines en verse KSM. Lees voor tips onze blog over het effectief verversen van uw KSM.

4. Controleer regelmatig!

Alles valt of staat bij een wekelijkse controle van het koelsmeermiddel per machine. Met name de concentratie van het KSM. Uitsluitend met het juiste onderhoud haalt u het meeste uit uw koelsmeermiddelen. Zo kunt u niet alleen kosten besparen, maar zorgt u ook voor een verhoging van productiviteit en continuïteit. De machines kunnen naar behoren draaien en uw processen komen niet onnodig stil te liggen.

Wilt u meer informatie over koelsmeermiddelen ter voorbereiding op de zomer? Neem dan gerust contact met ons op. Of neem een kijkje in onze koelsmeermiddelen kennisbank.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”142″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][templatera id=”61″][/vc_column][/vc_row]

Deel het artikel via -

Facebook
Twitter
Threads
LinkedIn