Training Vloeibare Gereedschappen – Refractometer-bepalen van de juiste concentratie

[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1551774800733{margin-bottom: 60px !important;}”][vc_column width=”2/3″ el_class=”detailtekst”][vc_column_text]

Refractometer-bepalen juiste concentratie 

 

Wat een hamer is voor een timmerman is een refractometer voor operators die dagelijks te maken hebben met een koelsmeermiddel. Het is namelijk van essentieel belang het percentage (brekingsindex) van het concentraat in water te checken. IJken van de refractometer voordat je het voor de eerste keer in gebruik neemt en vervolgens na enige malen gebruikt te hebben dien je het te ijken. Een druppel water op het glas van de refractometer volstaat en deze moet een breking van nul weergeven.  

Bij afwijking door middel van de stelschroef (calibration knob) terugzetten op nul. 

 

 

 

Als er veel vreemde olie (leibaanolie, hydraulische olie enz.) in het koelsmeermiddel is het lastiger om de schaalverdeling af te lezen. Het is belangrijk om de onderkant van het wazige gedeelte aan te houden als af te lezen concentratie. Het wazige gedeelte staat voor de hoeveelheid vreemde olie.

0 – 15%
Nadelen van het hanteren van een te lage concentratie:
  • Afname bio stabiliteit (kans op micro-organisme)
  • Corrosie gevoeligheid neemt toe
  • Afname van smerende eigenschappen
  • Dalende PH waarde (spoelwerking neemt af, stankvorming)

 

Nadelen van het hanteren te hoge concentratie:
  • Toename verbruik van het koelsmeermiddel
  • Residu/vettigheid
  • Koelsmeermiddel wordt zeer schuimgevoelig
  • Toename emissie (nevelvorming in en rondom machine)
  • Kans op huidirritatie, brandende ogen , last van ademhaling
  • Chemische productgeur (product gaat chemisch ruiken)

 

Echter het hanteren van enkel de juiste concentratie is vaak niet voldoende, o.a. vervuiling en veroudering van een koelsmeermiddel laten de hoeveelheid van micro- organisme langzaam stijgen, hierdoor neemt de PH waarde van een koelsmeermiddel langzaam of zelfs versneld af (normaliter afhankelijk van het type koelsmeermiddel ligt de PH waarde tussen de 8.8 en 9.8)

 

De PH waarde van een koelsmeermiddel is letterlijk de ruggengraat van een product (is deze dalende zal het product haar stabiliteit op den duur verliezen).

 

Belangrijk

Er bestaan volop koelsmeermiddel met een zeer hoge PH waarde (9.5 of hoger). Met deze producten is het nagenoeg onmogelijk om vlekgevoelige aluminium en non-ferro legeringen mee te verspanen/slijpen. Er wordt wel beweerd dat het kan maar wees hier alert op.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”142″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][templatera id=”61″][/vc_column][/vc_row]

Deel het artikel via -

Facebook
Twitter
Threads
LinkedIn