Training Vloeibare Gereedschappen – Reinigen van machines en op tijd vervangen van het koelsmeermiddel

Reinigen van machines en op tijd vervangen van het koelsmeermiddel

Vol trots gaven klanten en leveranciers in het verleden aan hoelang het koelsmeermiddel wel niet kan verblijven in draai-, frees- en/of slijpbanken. Een levenscyclus van jaren was zelfs heel normaal. Dat is ook niet ondenkbaar als je maar voldoende biocides toevoegt aan het concentraat zal er weinig sprake zijn van enige groei van micro-organisme.

Wat men vergeet erbij te vertellen is dat de meest voorkomende biocides: formaldehyde en boorzuur (of een combinatie van beide) ernstig belastend kunnen zijn voor de gezondheid. Kort door de bocht: hoe meer biocides in het koelsmeermiddel hoe langer de standtijd/ levensduur van het product maar ook des te schadelijker voor de gezondheid van de operator en ieder die in de werkomgeving aanwezig is.

Gelukkigerwijs worden deze schadelijke additieven Europees aan banden gelegd (zie hoofdstuk 18). Direct gevolg is dat koelsmeermiddelen altijd gevoeliger zullen zijn voor externe en interne problematiek en dit zal de levensduur verkorten.

Grondige reiniging van machines gaat hand in hand met een langere levensduur van het koelsmeermiddel

 

Het is altijd verstandig om het koelsmeermiddel jaarlijks te verversen om te voorkomen dat de koelsmeermiddelreservoirs uitgroeien tot een soep van alleen maar problemen. Alleen vervangen van een koelsmeermiddel volstaat niet, de draai-, frees- en/of slijpbanken dienen ook grondig te worden gereinigd middels onderstaande stappen.

 

 

 

Stap voor stap naar een schone machine
 • Maak altijd gebruik van systeemreiniger, welke aan het bestaande (oude) koelsmeermiddel dient te worden toegevoegd. Deze systeemreiniger zal de pompen, leidingen maar ook hoeken gaten en kieren reinigen van vervuiling en micro-organisme.
 • Verwijder daarna het oude koelsmeermiddel + systeemreiniger uit het reservoir (let op een systeemreiniger mag maximaal 48 uur meespoelen, daarna moet het afgewerkte koelsmeermiddel uit de machine worden verwijderd).
 • Nu het reservoir leeg is kan worden overgegaan tot het reinigen van de desbetreffende machine. Let op de spanentransporteur, beplating, pompen, kappen, wanden, filters en het reservoir dienen te worden verwijderd en nauwkeurig te worden
 • Maak tijdens het reinigen geen gebruik van zuren, zepen, reinigingsmiddelen deze hebben direct een negatieve werking op het schone koelsmeermiddel. Denk hierbij aan een direct lagere PH waarde (bij gebruik van zuren), schuimvorming (bij gebruik van zepen en of reinigingsmiddelen).
 • Reinig altijd met een koelsmeermiddel, dit kan tegen een percentage van 2-3% en het liefst in warm water. Dit is ook een betere oplossing t.b.v. voorkomen van corrosie. Een koelsmeermiddel bevat corrosie werende additieven.
 • Indien de machine volledig is gereinigd vul het reservoir nu af tegen de juiste concentratie. Gebruik hiervoor het liefst een mengpomp en hanteer de advies concentratie van het koelsmeermiddel (zie hiervoor het technische blad).
 • Nu de machine in zijn geheel is gereinigd en tegen de juiste advies concentratie is afgevuld komt het aller belangrijkste, tap de eerste 10 tot 15 liter af uit de norsel(s). Deze bevatten namelijk nog oud koelsmeermiddel + systeemreiniger. Als dit niet gebeurd bestaat de mogelijkheid dat het nieuwe koelsmeermiddel direct weer vervuiling/micro-organisme bevat en dat verkort de levensduur. De systeemreiniger kan ook in een later stadium zorgen voor schuimvorming en of vlekvorming op gevoelige Een andere optie is de machine vullen met               2-3% koelsmeermiddel tot dat de pomp het koelsmeermiddel kan verpompen. De machine 30 minuten laten rondpompen en alles eruit zuigen en alles volledig afvullen met vers koelsmeermiddel op de adviesconcentratie.
 • Tot slot nu de machine volledig is afgevuld met koelsmeermiddel is het zaak om de concentratie te controleren. Ongeveer een uur na de definitieve vulling, moet de concentratie juist staan. Als dit niet het geval is graag deze middels puur concentraat nog even
Systeemreiniger

Het optimaal reinigen van draai-, frees- en/of slijpbanken is niet enkel en alleen het schoonmaken van het bewerkingscentrum de bijhorende reservoirs en spanentransporteurs. Immers de vervuiling die zichtbaar is voor het blote oog zoals afzetting op beplating in het bewerkingscentrum of de zijkanten van het reservoir is slechts 70% van het werkelijke probleem.

 

Alle hoeken gaten en kieren in de machine, maar ook de leidingen en pompen zijn op de zelfde manier vervuild. Deze vervuiling is echter niet zichtbaar en is ook niet handmatig te verwijderen. Het nadeel van deze viezigheid is dat het veel micro-organisme bevat. Als dit niet wordt verwijderd en als de machine toch opnieuw wordt afgevuld met schoon koelsmeermiddel heeft dit direct effect op de kwaliteit. In de meeste gevallen zal het koelsmeermiddel binnen een tijdstermijn van 2 maanden de zelfde kwaliteit bevatten als voor de reiniging en blijkt al het reinigingswerk voor niets geweest te zijn. Systeemreinigers zijn behoorlijk prijzig en sommige bedrijven kiezen ervoor om te reinigen zonder dit noodzakelijk kwaad. Echter de standtijd van het koelsmeermiddel neemt in een veelvoud af.

 

Voordelen van gebruik van systeemreiniger
 • Door zeer hoge spoelwerking, uitstekend reinigend effect van het
 • Spaangruis en sludge wordt weggespoeld uit onbereikbare
 • Verwijderd uitstekend bacteriën, gisten en
 • Verwijderd uitstekend
 • Bevat prima corrosie beschermende
 • Spoelt leidingwerk en pompen schoon .

 

 

Het merk en type systeemreiniger bepaald de dosering welke dient te worden toegevoegd en de duur van effectief spoelen. De systeemreiniger dient aan het oude koelsmeermiddel te worden toegevoegd en in de meeste gevallen 8 tot 48 uur effectief spoelen. Net als bij koelsmeermiddelen staat deze benodigde informatie vermeld in het technische informatieblad en het veiligheidsblad van het product.

 

Belangrijke aanvullende aandachtspunten
 • Systeemreinigers afhankelijk van het type kunnen agressief reageren op
 • Systeemreinigers kunnen gevoelig zijn voor de huid dus voorkom

Deel het artikel via -

Facebook
Twitter
Threads
LinkedIn