[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1551774800733{margin-bottom: 60px !important;}”][vc_column width=”2/3″ el_class=”detailtekst”][vc_column_text]
Een gaskleppenfabrikant in Emmen gebruikt sinds 2019 het universele koelsmeermiddel rhenus TU 446. Het koelsmeermiddel biedt verschillende voordelen zoals schonere machines, geen schuimvorming, labelvrij koelsmeermiddel en het beter afvloeien van de producten is ook mooi meegenomen. Verder worden er verschillende testen intern uitgevoerd om de geschiktheid van het koelsmeermiddel te bepalen
Smering
In Emmen wordt gebruikt gemaakt van aluminium 226 D wat een redelijk hoog silicium gehalte bevat. Het is een vrij taai aluminium soort. De standtijd van het gereedschap met name bij fijne verspaning M 13×0,5 is verdubbeld. Voorheen waren de aantallen 4500 en momenteel 9250 voordat het gereedschap wordt verwisseld.
Reinheidstest
De producten wordt na het produceren gewassen in een reinigingsmachine. Hierbij wordt water en zeep gebruikt en daarna water en zuur en dan vacuüm gedroogd. De producten worden daarna een laboratoriumomgeving getest in een speciale zuurkast. De hoeveelheid vaste delen en oliën wat achterblijft op de producten wordt bepaald. De producten worden bewerkt met een vloeistof waardoor de vaste delen en oliën terecht komen in deze vloeistof. Deze vloeistof gaat in een soort filter van 10 μm. De vaste delen worden hier in opgevangen en gewogen.
De vloeistof wordt opgevangen en verdampt en de oliën en vaste delen blijven achter en worden gewogen. Op deze manier kan er goed worden bepaald hoeveel vaste delen en oliën achter blijven op het product na het reinigingsproces. De data wordt vergeleken met de historie van de afgelopen jaren en rhenus TU 446 komt erg goed uit de test wat inhoudt dat er weinig aan het aluminium blijft kleven.
Kleeftest
Met deze test wordt nagebootst hoe het product zich houdt na een bepaalde tijd.Een aluminium product t.o.v. rubber. Er wordt gemeten met welke kracht het rubber van het aluminium kan worden afgehaald.Het moet binnen een bepaalde kracht zitten, oftewel binnen de gestelde eisen vallen.Als er na het wassen teveel achterblijft qua koelsmeermiddel dan kan het buiten de gestelde norm vallen doordat het rubber te veel blijft plakken aan het aluminium.De conclusie is dat het koelsmeermiddel niet te vettig mag zijn en niet te veel mag plakken. Bij deze test viel de rhenus TU 446 binnen de norm.
Een concentratie voor alle machines
Voordat er gebruik gemaakt werd van de rhenus TU 446 werd er met veel verschillende concentraties gewerkt bij de machines. Momenteel wordt er een concentratie gehanteerd vanwege de hoge smering van het product.
Online registratie met de smartphone
Sinds kort worden de controles van het koelsmeermiddel door middel van een QR code met de smartphone uitgelezen. De gegevens worden direct opgeslagen op het online registratieplatform van Rhenus Lub. Dat gaat al een stuk sneller dan met de hand.
RHENUS TU 446
MAAK HET ONMOGELIJKE MOGELIJK.
ALLES IS MOGELIJK.
Hét koelsmeermiddel voor maximale flexibiliteit.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”142″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][templatera id=”61″][/vc_column][/vc_row]