Roest op het werkstuk is funest! | MDG-Techniek Holland

Roest op het werkstuk is funest!

MDG-Techniek Holland B.V. is gespecialiseerd in het verspanen van zowel ferro als non-ferro metalen. Het moderne en geautomatiseerde machinepark van het bedrijf bestaat uit meer dan 10 CNC draaibanken en bewerkingscentra.

Probleem roest op de werkstukken

De directeur/eigenaar David de Graaf gaf aan grote problemen te hebben met roestvorming op de bewerkte stukken. Al redelijk snel na de verspaning ontstond er corrosie op de ferro metalen en met name op het gietijzer. In de praktijk leidde dit tot klachten van  de afnemers en duizenden euro’s aan kosten door retourname, herstelkosten en zelfs volledige afkeur.

Het probleem werd voorgelegd aan de bestaande leverancier van het koelsmeermiddel maar wij werden ook in de gelegenheid gesteld om met een snelle oplossing te komen. Het probleem was dat het flink in de kosten liep.

Oplossingen

Vervolgens hebben wij een analyse gedaan en onze expertise daar op los gelaten. Uit praktijkervaring plaatsten wij onze vraagtekens bij het koelsmeermiddel dat werd toegepast in combinatie met het leidingwater dat werd gebruikt. Voor een juist advies met onderbouwing zijn er vervolgens monsters genomen voor nader onderzoek op ons laboratorium in Duitsland.

Op korte termijn kregen wij de resultaten uit ons laboratorium die het vermoeden bevestigde.

Mede op basis hiervan kon een afgestemd advies worden gegeven om het roestprobleem tot het verleden laten te behoren en een stabiel, beheersbaar proces te verkrijgen. Dit beperkte zich niet enkel tot een goed afgestemd watermengbaar koelsmeermiddel, maar ook tot een behandeling van het gebruikte leidingwater. Omdat wij snel met een volledig, uitgebreid voorstel kwamen, werd het advies door MDG-Techniek direct goed opgevolgd. Een test op een van de bewerkingsmachines gaf dan ook snel het beoogde resultaat.

 

Inmiddels draait al geruime tijd het volledige machinepark op een hoogwaardig, universeel EP-koelsmeermiddel, vrij van de zorgwekkende stoffen boorzuur en formaldehyde. Het voldoet nu aan de wensen en eisen. Nu zien ze dat sommige producten maanden in de productie staan zonder dat zich roest vormt op het oppervlak!

 

In bepaalde gevallen, waarbij de stukken nog lang op transport moeten en nog langdurig in opslag gaan, is er voor de zekerheid gekozen om ze nog te voorzien van een dunfilmconserveringsmiddel.

Meer weten over oplossing met betrekking tot roestproblemen? Of bent u benieuwd naar ons serviceconcept Oil as a Service of de Fluid Fill Matic? Neem contact met ons op!

Deel het artikel via -

Facebook
Twitter
Threads
LinkedIn