Stankproblemen met koelsmeermiddelen: hoe krijg je ze en hoe los je ze op?

[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1551696346039{margin-bottom: 60px !important;}”][vc_column width=”2/3″ el_class=”detailtekst”][vc_column_text]Stankproblemen bij het gebruik van koelsmeermiddelen komen vaak voor in de dagelijkse praktijk. Dat maakt het werk een stuk minder aangenaam en het is eigenlijk helemaal niet nodig. Als koelsmeermiddelen op de juiste manier worden ingezet horen ze namelijk niet te stinken. Alleen is het nog lang niet voor iedereen duidelijk hoe je koelsmeermiddel op de juiste manier gebruikt. Daarom geven we u een paar handige tips, die u helpen stankproblemen te voorkomen!

Houd de temperatuur in de gaten!

Bacteriën, gisten en schimmels gedijen uitermate goed bij hoge temperaturen en zijn vaak de oorzaak van de stank. Houd de temperatuur van uw koelsmeermiddel (KSM) dus goed in de gaten. Om ervoor te zorgen dat uw KSM niet te warm wordt kunt u verschillende dingen doen. Let er bijvoorbeeld op dat u een oliekoeler gebruikt. En als dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dat uw reservoir goed afgevuld is. Met ons automatisch bijvulsysteem, de Fluid Fill Matic, is uw reservoir altijd goed afgevuld. Daardoor krijgt uw KSM meer tijd om af te koelen en krijgen bacteriën minder kans.

Opdrijvende olie afskimmen

Opdrijvende olie, bijvoorbeeld leibaanolie, is een veelvoorkomend probleem met nare gevolgen. De olie is namelijk voeding voor bacteriën en deze kunnen blijven groeien zolang de lekolie niet is afgeskimd. In combinatie met hoge temperaturen en stilstand leidt dit vaak tot grote bacteriekolonies en schimmelproblemen. Veel stankproblemen zijn het gevolg van opdrijvende olie. Zorg er dus voor dat u opdrijvende olie afzuigt of afskimt. Hebemann heeft daarvoor een mobiele skimmer ontwikkeld, de Oil Grazer M3. U kunt daarmee supersnel skimmen, het is makkelijk in gebruik en heeft een innovatieve scheidingsmethode. De Oil Grazer M3 helpt enorm bij het tegengaan van stankproblemen met uw koelsmeermiddelen.

Spanenbak is geen vuilnisbak

Koelsmeermiddel uit spanenbakken wordt vaak hergebruikt en hoewel het niet optimaal is, kan het gerust. Zorg er dan wel voor dat u het dagelijks doet, dat u het terug in het reservoir doet en dat u de spanenbak niet ook gebruikt als vuilnisbak. Vaak genoeg liggen er lege koffiebekers in, sigarettenpeuken of ander afval. Daardoor ontstaat er veel vervuiling en wordt ook het KSM dat nog goed was geïnfecteerd met schimmels en bacteriën. Zorg er dus voor dat de spanenbak schoon blijft en het KSM dagelijks in het reservoir wordt teruggedaan.

Stilstand is achteruitgang

Ieder bedrijf heeft wel een machine die weinig gebruikt wordt en met regelmaat, of zelfs langdurig stilstaat. Wanneer er ook nog eens voldoende voeding is, zullen de bacteriën in uw KSM blijven groeien. Zorg er dus voor dat uw machine regelmatig even draait. Zo is de machine in beweging en krijgen bacteriën minder kans. Zorg ook dat uw reservoir zo vol mogelijk zit en uw KSM aanwezig is in de adviesconcentratie.

Controleer de concentratie regelmatig!

Uw KSM is opgebouwd uit allerlei verschillende componenten en die zitten er allemaal met een reden in. Als de concentratie van uw KSM te laag is, betekent dat direct dat ook de concentratie van de bacterieremstoffen te laag is. Veel stankproblemen worden veroorzaakt door schimmel en bacterievorming. Dit kunt u dus voor zijn door de aanbevolen concentratie aan te houden. Om de concentratie van uw KSM op peil te houden hebben wij een automatisch bijvulsysteem ontwikkeld, de Fluid Fill Matic. Daarmee is uw koelsmeermiddel altijd optimaal bijgevuld. Zo gaat u stank tegen, blijft uw koelsmeermiddel langer goed en blijft ook de temperatuur beter onder controle. Daarbij kunt u met de Fluid Fill Matic flink besparen op uw kosten. Vul onze besparingstool in en kijk hoeveel u kunt besparen!

Heeft u advies nodig voor het juiste gebruik van uw koelsmeermiddelen? Neem dan gerust contact met ons op. Of neem een kijkje in onze koelsmeermiddelen kennisbank![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”142″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][templatera id=”61″][/vc_column][/vc_row]

Deel het artikel via -

Facebook
Twitter
Threads
LinkedIn