Training Vloeibare gereedschappen – Metaalbewerkingsvloeistoffen

[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1551774800733{margin-bottom: 60px !important;}”][vc_column width=”2/3″ el_class=”detailtekst”][vc_column_text]Metaalbewerkingsvloeistoffen kunnen worden verdeeld in twee groepen.

De eerste groep omvat vloeistoffen die in de uiteindelijke samenstelling een hoog wateraandeel bevatten (85% of meer). Deze worden door de eindgebruiker zelf samengesteld door een olieproduct met water te emulgeren (“boorolie”) of door een concentraat in water op te lossen.

De tweede groep bestaat uit “puur smeermiddel”, ook wel aangeduid als “Neat Oils” (“snijolie”) en wordt door de leverancier in gebruiksklare vorm geleverd. De tabel geeft een overzicht van de meest gebruikte producten.

 

Met de woorden “halfsyntheet” en “syntheet” wordt bij metaalbewerkingsproducten iets anders bedoeld dan bij smeervloeistoffen. Bij metaalbewerking betekent “halfsyntheet” een product gebaseerd op poly-alfa-olefinen (PAO’s). Bij motorolie, tandwielolie en compressorolie noemt men een product op basis van PAO’s (API groep IV) “synthetisch” en een product dat bestaat uit een mengsel van PAO’s en conventionele minerale olie “half synthetisch”.

Het woord “syntheet” is bij metaalbewerkingsproducten gereserveerd voor in water oplosbare concentraten (als tegenstelling tot emulgeerbare producten), bij andere smeermiddelen heeft “synthetisch” de betekenis van “door een syntheseproces vervaardigd”. Het is zaak bij het vergelijken van productbeschrijvingen dit verschil in taalgebruik goed in het oog te houden!

 

Wanneer gebruik je een emulsie/oplossing of juist een niet watermengbaar koelsmeermiddel (snijolie)?

 

Bij langzame zwaar tot zeer zware bewerkingen welke veel smering en wrijvingswarmte ontwikkelen, worden hoofdzakelijk niet watermengbare koelsmeermiddelen gebruikt (snijoliën).

Bij bewerkingen met hoge snijsnelheden en hoge warmte ontwikkelingen, eisen primair koeling en laten zich het beste bewerken door watermengbare koelsmeermiddelen of synthetische varianten.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”142″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][templatera id=”61″][/vc_column][/vc_row]

Deel het artikel via -

Facebook
Twitter
Threads
LinkedIn