Trump houdt voet bij stuk: heffingen EU-staal ingevoerd

[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1551774816070{margin-bottom: 60px !important;}”][vc_column width=”2/3″ el_class=”detailtekst”][vc_column_text]De Amerikaanse president Trump heeft zijn eerder aangekondigde importheffingen op Europees staal en aluminium ingevoerd. Na twee keer dreigen en twee keer uitstellen, zijn de heffingen sinds 1 juni van kracht. Volgens minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel een onverstandig en betreurenswaardig besluit: “Dit is een zeer slechte uitkomst. Als EU hebben we een hand uitgestoken richting de VS. Deze is helaas niet aangenomen.”

Trump nam zijn besluit om de Amerikaanse staalindustrie te versterken en meer werkgelegenheid te creëren in verarmde gebieden als Pennsylvania en Illinois. Hij ging met zijn heffingen voorbij aan de Amerikaanse staalverwerkende industrie, die hem waarschuwde voor de nadelige gevolgen. Bovendien zou de werkgelegenheid geen grote boost krijgen door de heffingen, omdat de staalindustrie high-tech en kapitaalintensief is. Er zijn niet veel werknemers in de fabrieken meer te zien.

Wat de effecten zijn voor de Nederlandse staalverwerkende industrie valt nog te bezien. Dat er grote onrust heerst is duidelijk. Directeur Theo Hanrar van Tata Steel maakt zich vooral zorgen om de stagnerende levering aan zijn Amerikaanse klanten. “Die zullen de dupe zijn. Wij leveren zeer geavanceerde staalsoorten in bepaalde dikten en breedten die de Amerikanen zelf niet eens kunnen maken.”

Hoe lang president Trump zijn importheffingen in stand houdt valt nog te bezien. “Niet alles heeft met prijs te maken. Dat zien wij in de markt voor koelsmeermiddelen ook. En zo’n maatregel gaat alleen over de prijs”, zegt Henk van Amerongen van Rhenus Lub. “Uiteindelijk geeft kwaliteit de doorslag.” En als de Amerikaanse markt te lang verstoken blijft van Dutch Steel zal de roep om kwaliteit steeds sterker worden.

Meer weten over kwaliteit van koelsmeermiddelen? Neem een kijkje op onze website![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”142″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][templatera id=”61″][/vc_column][/vc_row]

Deel het artikel via -

Facebook
Twitter
Threads
LinkedIn